Handige tools voor (non)designers

01-10-2022

In dit artikel neem ik je mee langs een paar handige tools die ik wekelijks gebruik tijdens mijn werk als grafisch vormgever. Deze tools zijn niet alleen handig voor designers, maar ook wanneer je vaak werkt met grote bestanden of afbeeldingen kun je hier je voordeel mee doen.

PDF verkleinen

Je kent het wel, je hebt een pdf bestand wat je graag wil delen, maar hij is te groot om te mailen. Nu kun je natuurlijk het bestand via een cloud-locatie delen of via Wetransfer. Maar je kunt ook het pdf verkleinen. Heb je een abonnement op Acrobat Pro DC dan is dit snel geregeld. Maar heb je dit niet, dan biedt www.smallpdf.com de uitkomst. Op deze site kun je per dag een paar documenten gratis verkleinen. Naast het verkleinen van het pdf-bestand, vind je hier nog meer tools om je pdf te bewerken. Zo kun je documenten samenvoegen of pagina's verwijderen. Kortom, een pagina om te bookmarken.

PNG afbeeldingen verkleinen

Niet alleen te grote pdf-bestanden kunnen voor problemen zorgen. Ook afbeeldingen zijn vaak te groot om bijvoorbeeld te verwerken op een website. Nu kun je zelf aan de slag gaan met verkleinen. Maar wanneer je niet over de juiste software beschikt, dan verlies je hiermee ook vaak kwaliteit. Op www.tinypng.com kun je heel eenvoudig jouw afbeelding verkleinen zonder veel kwaliteitsverlies.

Grote bestanden versturen

Als vormgever verstuur ik regelmatig grote ontwerpbestanden. Ik kies ervoor om dit te doen via wetransfer. Maar iedere keer naar de website, pop-ups wegklikken en gegevens invullen is redelijk omslachtig. Ik heb daarom de desktop-app van wetransfer geïnstalleerd. Hierdoor kan ik gewoon op mijn pc de bestanden selecteren en slepen naar het wetransfer-icoontje bovenin de balk op mijn pc. Het uploaden begint gelijk en zodra hij klaar is kan ik de downloadlink kopiëren en naar mijn opdrachtgever sturen. Easy as that!

Achtergrond verwijderen

Ik kom het helaas nog regelmatig tegen dat ik een logo in jpeg-formaat toegestuurd krijg wat dan over een afbeelding gebruikt moet worden. Wanneer er geen ander bestandsformaat voor handen is, moet ik dus de achtergrond gaan verwijderen. Gelukkig kan dit snel en eenvoudig online op www.remove.bg. Het programma verwijdert automatisch de achtergrond van een afbeelding en laat je deze als png-bestand downloaden. En heeft het programma iets te veel weggehaald of juist te weinig dan kun je dit nog handmatig herstellen voor je het bestand weer download. Dit is uiteraard prima voor online gebruik. Wordt het eindresultaat echter gedrukt, dan raad ik je aan om een professioneel designprogramma (zoals Photoshop) hiervoor te gebruiken i.v.m. de kwaliteit.

Icoontjes

Snel een social icoontje nodig voor in een ontwerp of op zoek naar inspiratie over hoe je op een simpele manier een bepaalde term kunt weergeven? Mijn 'go-to' is dan de site www.flaticon.com. Je vindt hier een enorme databank aan gratis iconen. Let wel goed op de licentie, niet alles mag zomaar commercieel gebruikt worden.

Hopelijk heb ik je weer wat handige tips kunnen geven. Veel ontwerp plezier!