Geen inspiratie? Toch van start!

21-07-2023

Je kent het waarschijnlijk wel; je staat aan het begin van een nieuw project, maar weet niet hoe je van start moet. Je staart al een half uur naar een wit vel of knipperende cursor, maar er komt niets in je op. Ook ik heb niet altijd meteen de juiste inspiratie of flow te pakken om te starten met een nieuw ontwerp. Ik ben daarom op zoek gegaan naar manieren om deze drempel over te kunnen stappen. 

De volgende strategieën kunnen je helpen van start te gaan, zelfs als je op dit moment geen inspiratie hebt:

Begin met onderzoek

Dompel jezelf onder in onderzoek over het onderwerp van je project. Lees boeken, bekijk documentaires, zoek online naar bronnen en verzamel informatie. Het klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar vaak denken we dat onderzoek alleen nodig is om meer informatie te vergaren. Maar door je kennis te vergroten, kunnen nieuwe ideeën en invalshoeken vanzelf ontstaan.

Verander je omgeving

Ga uit je vertrouwde omgeving weg en zoek een nieuwe locatie om te werken. Een café, park of bibliotheek kan nieuwe prikkels bieden en je creatieve denkproces stimuleren.

Brainstormsessie of braindump

Ga zitten en schrijf alles op wat in je opkomt, zonder jezelf te beperken. Laat je gedachten vrij stromen en maak je geen zorgen over de kwaliteit van de ideeën. Soms kunnen ogenschijnlijk onbelangrijke gedachten de vonk zijn voor iets nieuws en interessants.

Samenwerken

Deel je project en ideeën met anderen. Hun perspectieven en feedback kunnen je nieuwe inzichten geven en je inspiratie aanwakkeren.

Creëer een routine

Een routine helpt bij het overwinnen van de weerstand die je voelt om de eerste stap te zetten in het creatieve proces. Zelfs als je niet onmiddellijk geïnspireerd bent, kan het starten van je routine je in beweging zetten en uiteindelijk de creatieve stroom op gang brengen.


Gebrek aan inspiratie hoeft dus geen obstakel te zijn om van start te gaan met een nieuw project. Door actief te zoeken naar inspiratiebronnen, je omgeving te veranderen, te brainstormen, samen te werken met anderen, en/of een routine te creëren, kun je het creatieve proces aanwakkeren. Onthoud dat inspiratie vaak komt door actie te ondernemen. 

So let's go!