Font-Licenties: Wat je als ontwerper moet weten

11-10-2023

Tijdens het ontwerpen is het gebruik van lettertypen iets wat je waarschijnlijk dagelijks doet. Je kiest een passend font om de juiste sfeer voor je project te creëren. Maar wist je dat lettertypen meer zijn dan alleen visuele keuzes? Het zijn stukjes intellectueel eigendom, en er zijn regels die bepalen hoe je ze mag gebruiken. Deze regels worden vastgelegd in font-licenties. Om te voorkomen dat je straks vastzit met een ontwerp dat je niet kunt gebruiken vanwege de onderliggende licentie, of nog erger, juridische problemen hebt, is het belangrijk te weten waar je op moet letten.

Verschillende Soorten Font-Licenties

Er zijn verschillende soorten font-licenties, elk met hun eigen regels. Sommige lettertypen zijn volledig gratis te gebruiken, terwijl andere een vergoeding vereisen. Hierna lees je meer over de verschillende licenties en waar je specifiek op moet letten voor je een font verwerkt in jouw ontwerp.

Open Source Licenties

Sommige lettertypen worden vrijgegeven onder open source-licenties. Dit betekent dat je ze gratis kunt gebruiken, aanpassen en zelfs delen. Het enige wat je moet doen, is ervoor zorgen dat je eventuele aanpassingen ook onder dezelfde licentie deelt. Dit biedt ontwerpers veel creatieve vrijheid.

Persoonlijk versus Commercieel Gebruik

Sommige lettertypen zijn gratis voor persoonlijk gebruik, wat betekent dat je ze kunt gebruiken voor dingen als schoolprojecten of persoonlijke blogs. Maar als je van plan bent om ze te gebruiken voor zakelijke doeleinden, zoals een bedrijfswebsite, dien je een licentie aan te schaffen.

De Belangrijke Rol van EULA

De meeste lettertypen worden geleverd met een End User License Agreement (EULA). Dit is een soort gebruiksvoorwaarden. Het is verstandig om de EULA zorgvuldig te lezen, omdat deze bepaalt wat je wel en niet mag doen met het lettertype. Sommige EULA's kunnen beperkingen opleggen voor het insluiten van het lettertype in digitale producten.

Webfont Licenties

Wanneer je van plan bent om een lettertype op een website te gebruiken, kun je speciale webfont-licenties overwegen. Deze kunnen verschillen van de standaard desktoplicenties en kunnen beperkingen bevatten, zoals een maximum aantal paginaweergaven of domeinen waarop je het lettertype mag gebruiken. Hier tegenover staat, dat ze ook anders geprijsd zijn dan een font met een commerciële licentie.

Distributie en Insluiten

Sommige font-licenties staan toe dat je het lettertype insluit in documenten of afbeeldingen, terwijl andere beperkingen opleggen. Het is belangrijk om te weten hoe je het lettertype mag distribueren en insluiten, vooral als je digitale producten ontwerpt.

Auteursrecht en Plagiaat

Het respecteren van auteursrechten is van cruciaal belang bij het werken met lettertypen. Het is ongepast om fonts te kopiëren, aan te passen en te presenteren als je eigen werk zonder de juiste licentie of toestemming. Zelfs kleine aanpassingen aan een font in een logo vereisen vaak nog steeds een licentie. Zorg ervoor dat je fonts gebruikt volgens de voorwaarden van de licentie en toon respect voor de rechten van de ontwerpers.

Het niet naleven van font-licenties kan leiden tot juridische problemen en financiële consequenties. Het is ook een kwestie van respect voor de harde arbeid van de font-ontwerpers. Dus, voordat je een font in je ontwerpen gebruikt, is het altijd slim om de licentievoorwaarden zorgvuldig te bekijken en op te volgen. Op die manier kun je met een gerust hart ontwerpen met fonts en zeker zijn dat je rechtmatig gebruikmaakt van deze ontwerp-elementen.


Heb je toch nog vragen of wil je weten hoe ik voor jou met je huisstijl aan de slag kan? Neem dan contact met me op!