Een nieuw font vinden en gebruiken

07-09-2022

Wanneer je een tekstverwerkingsprogramma zoals Word opent, heb je een enorme keuze uit verschillende fonts (lettertypes). Maar soms wil je voor een bepaald project een eigen of ander opvallend font gebruiken. In dit artikel vertel ik je waar je deze fonts kunt vinden, hoe je ze kunt installeren en gebruiken en waar je op moet letten. Heb je na het lezen nog vragen of opmerkingen? Stuur me een berichtje, ik help je graag verder.
Je bent op zoek naar een nieuw font, maar waar begin je? Wanneer je ergens een leuk font hebt gezien, kun je hier eenvoudig op Googlen. Maar vaak zul nog niet weten welk font je nodig hebt. Dan zijn er diverse sites te vinden waar je al dan niet gratis leuke fonts kunt vinden en downloaden. Verderop in het artikel zal ik mijn top 4 met je delen. Maar allereerst wil ik je vertellen waar je op moet letten bij het zoeken en het gebruiken van fonts.

Licenties

Om te beginnen is het goed om te weten dat je niet zomaar alle fonts kunt gebruiken. Er zijn fonts waar een licentie op rust. Dat betekent dat deze fonts beperkt te gebruiken zijn; bijvoorbeeld alleen voor persoonlijk gebruik of dat de fonts helemaal niet gebruikt mogen worden, zonder dat hiervoor betaald wordt. Wanneer je gaat zoeken naar de verschillende fonts, dan zul je zien dat aangegeven staat waarvoor ze wel of niet gebruikt kunnen worden. Is dit niet duidelijk, zoek dit dan eerst uit voordat hiermee aan de slag gaat. Zonde als je straks een heel ontwerp moet gaan aanpassen omdat het font niet gebruikt mag worden voor commerciële doeleinde. Heb je een mooi font wat je wil gebruiken, maar waar een licentie op rust, dan kun je deze natuurlijk ook kopen. Vaak worden er verschillende vormen van licenties aangeboden voor één font, kijk goed wat je nodig hebt en waarvoor je betaalt.

Het verschil tussen TTF en OTF

Wanneer je een font gaat downloaden. Is het belangrijk te letten op welk bestandstype gedownload. Soms wordt er maar één type aangeboden, maar vaak kun je kiezen tussen bijvoorbeeld een OTF-bestand of een TTF-bestand. Wat is nu het verschil? TTF staat voor True Type Font. Deze bestandstypen kunnen tot elk formaat worden vergroot of verkleind en zijn duidelijk leesbaar. Ook printers kunnen goed met dit type font overweg.OTF staat voor Open Type Font deze fonts bevatten een grotere aanvulling op de basis tekenset. Denk hierbij aan klein kapitaal, cijfers, symbolen etc. Ook deze type vond zijn duidelijk leesbaar en schaalbaar en worden goed verwerkt door printers.De types lijken dus veel op elkaar. Welk bestandstype je kiest, hangt af van waar je naar op zoek bent. Ben je op zoek naar een goed leesbaar type voor op het scherm en om te printen/drukken dan kan het True Type prima werken. Heb je echter een tekst waarin veel symbolen gebruikt worden of een andere taal, dan is een Open Type waarschijnlijk de beste keuze.

Top 4 font-sites

Je weet menu waar je op moet letten voor je een font gaat downloaden, maar waar vind je ze nu. Google is natuurlijk jouw beste vriend. Maar om het net ietsje makkelijker te maken vind je hieronder mijn top 4 font-sites.


Google fonts | https://fonts.google.com Hier vind je een uitgebreide set aan fonts. De Fonts onderhouden en aangeboden door Google en zijn veilig. Alle fonts in de Google Fonts catalogus zijn open source en gratis te gebruiken, ook in commerciële projecten. Je kan ze downloaden of embedden op je website en je kan ze zelfs ook voor drukwerk gebruiken.

Adobe fonts | https://fonts.adobe.com Maak je gebruik van een betaald Creative Cloud-pakket dan heb je toegang tot Adobe fonts. Adobe fonts bevat meer dan 1.800 lettertypes en geeft je desktoplicenties om ze allemaal te gebruiken. Wanneer je een nieuw project start, kun je je gewoon aanmelden, bladeren en nieuwe lettertype combinaties uitproberen.

Fontsquirrel | https://www.fontsquirrel.com Fontsquirrel heeft een uitgebreide bibliotheek met fonts. Je kunt zoeken op categorie waardoor je snel jouw gewenste font hebt gevonden. Niet alle fonts staan op Fontsquirrel zelf. Wil je voorkomen dat je door 4 of 5 download-vensters heen moet navigeren, kies dan voor een font wat bij hen op de site staat. Ben je op zoek naar een specifiek font dan heeft fontsquirrel de mogelijkheid om dit te matchen. Een hele handige functie!

Dafont | https://www.dafontfree.com Dafont heeft net als fontsquirrel een uitgebreide bibliotheek met fonts. Ook hier kun je weer zoeken op categorie. Hoe het zit met licentie wordt hier ook duidelijk aangegeven. Naast deze sites zijn er nog een heleboel andere sites te vinden waar je fonts kunt downloaden. Let wel bij het downloaden op dat je op de juiste download-knop klikt, want voor je het weet haal je een bestand binnen waar je niet op zit te wachten.

Installeren

Het installeren is heel eenvoudig. Wanneer je het bestand heb gedownload, zoek je het ttf of otf bestand op in de map. Even dubbelklikken en de installatie begint. Hierna kun je direct gebruik maken van je nieuwe font. Zie je hem er niet tussen staan dan kan het zijn dat je het programma wat je gebruikt even opnieuw moet opstarten. Maar in de meeste gevallen hoeft dit niet.

 
Veel plezier, met zoeken, downloaden en uitproberen!