Brandstory

24-06-2022

Achter een sterk merk staat een inspirerende brandstory of merkverhaal.
Dit verhaal vertelt wat het merk doet en waar het voor staat, maar het is ook een verhaal dat mensen écht raakt. Een verhaal wat ervoor zorgt dat mensen zich verbonden voelen met het merk. Een goed merkverhaal is dus voor groot belang voor elk merk. Wat het precies inhoud en hoe je jouw eigen merkverhaal kunt gaan vormgeven vertel ik je graag. 


Wat is een brandstory

Een merkverhaal is een korte strategische tekst waarin staat wie of wat jij (als merk, bedrijf of persoon) bent en wat je doet. Het verhaal begint bij het moment dat je bedrijf oprichtte, vertelt de geschiedenis van je bedrijf en beschrijft de kern van waarom je doet wat je doet. Dit alles op zo'n manier beschreven dat het echt binnenkomt bij mensen. Het is dus meer dan een korte welkom tekst op je website. Het is de reden waarom jouw merk bestaat, wat je wilt bijdragen aan de wereld en wat jouw uniek maakt.
Een goed merkverhaal neemt mensen mee in jouw belevingswereld. Door jouw verhaal zorgvuldig te beschrijven, geef je naast een inhoudelijke boodschap ook de juiste energie en een eigen tone-of-voice mee aan jouw doelgroep. Het maakt je merk herkenbaar.

De voordelen van een brandstory

Mensen vertellen elkaar van nature verhalen. Verhalen helpen mensen om elkaar en de wereld te begrijpen. Ze zetten aan tot nadenken en daarmee vormen ze een belangrijke bron van inspiratie. Bovendien onthouden mensen verhalen heel gemakkelijk. Daar komt bij dat verhalen vertrouwen wekken, ze zorgen voor de connectie tussen het mer en de doelgroep. Want zij kunnen zich herkennen in het verhaal achter het merk. Met een sterk merkverhaal bereik je niet alleen de juiste mensen (jouw doelgroep), maar nog belangrijker: het vormt de bron voor alle verhalen die je gaat creëren en vertellen en is zo je houvast voor alles wat je doet. Van campagnes tot content. En niet alleen extern; ook intern is een goed merkverhaal van onschatbare waarde. Het maakt duidelijk waar je als team voor staat en het zorgt ervoor dat wat je doet, voor wie en waarom.

Tips voor het schrijven van je eigen brandstory

Een brandstory of merkverhaal is een verhaal en beschikt dus over de potentie om een connectie te maken met de klant. Toch zorgt niet elk merkverhaal voor vertrouwen. Om daarvoor te zorgen zijn de volgende verhaal-elementen van belang:

 
PERSOONLIJKE INSTEEK | Een merkverhaal is geen advertentie, maar geeft een merkpersoonlijkheid. Mensen vertrouwen andere mensen; daarom is een persoonlijk verhaal essentieel.

EENVOUD | Het verhaal moet niet te ingewikkeld zijn. Elk verhaal heeft een begin, midden en eind. Een merkverhaal is kort. Een simpele structuur volstaat: probleem, oplossing, succes.

VERBINDING | Het verhaal verbindt de bestaansreden van een merk aan de klant. Een merkverhaal toont aan dat het merk de klant begrijpt en dat hij of zij deel uitmaakt van het verhaal.

Veel merken hebben geven de geschiedenis van een bedrijf, product of dienst een prominente rol in het merkverhaal. Waar je vandaan komt is belangrijk voor het verhaal, maar het draait om het nu. Waarom bestaat het merk en wat betekent het merk nu voor de klanten? Welk probleem los je op? Waar maak je hen blij mee? Dat soort vragen moet worden beantwoord in het merkverhaal. Het zijn missie, visie en onderscheidend vermogen van het bedrijf verpakt in een persoonlijk en pakkend verhaal. Let op: zorg wel voor een waarheidsgetrouw verhaal, mensen voelen het als het verhaal niet oprecht is.

Succes met het schrijven van jouw brandstory.