De perfecte kleuren kiezen

02-02-2023

Wanneer je gaat beginnen met ontwerpen, of het nu een logo, advertentie, website of print is, is je je beste start het kiezen van een mooi kleuren palet. Een vast kleuren palet geeft je de mogelijkheid om een samenhangend en mooi ogend geheel te maken. Aan de andere kant kadert het wat mogelijkheden in. Iets wat niet vervelend is aangezien de kleurmogelijkheden eindeloos zijn. Maar hoe kies je nu die perfecte kleuren?

Starten vanaf nul?

Wanneer je een ontwerp gaat maken voor een klant die al een eigen huisstijl heeft dan zul je naar alle waarschijnlijkheid rekening moeten houden met een aantal kleuren die al door de klant zijn vastgesteld. Ga na in hoeverre je hiervan mag en kunt afwijken. Kortom hoeveel vrijheid heb je om kleuren toe te voegen (als ondersteunende kleuren).Start je vanaf nul, dan ligt er een wereld voor je open! De volgende tips zijn zowel handig als je vanaf nul start als wanneer je werkt met een aantal vastgestelde kleuren die je wil aanvullen tot een mooi en werkbaar palet aan kleuren.

Doelgroep

Het startpunt voor al je werk is natuurlijk je doelgroep. Dit geldt ook voor kleuren. De doelgroep bepaalt de toon van het ontwerp en de kleuren die het meest geschikt zijn. Voor kinderontwerpen zul je waarschijnlijk heldere en opvallende kleuren gebruiken, terwijl je voor zakelijke ontwerpen meer rustige kleuren zult gebruiken die wat betreft kleurtoon dichter bij elkaar zullen liggen. Wat spreekt jouw doelgroep aan?

Kleurbetekenis

Kleuren hebben vaak emotionele ondertoon en kunnen een specifieke boodschap overbrengen. Zo wordt rood vaak geassocieerd met passie en kracht, terwijl blauw vaak wordt geassocieerd met rust en vertrouwen. Houd dit in gedachten bij het kiezen van kleuren.

Contrast

Het gebruik van contrasterende kleuren in een ontwerp maakt elementen opvallender en beter leesbaar. Ga je dus veel tekst verwerken in je ontwerp, houdt Ier dan rekening mee. Het kan ook zijn dat juist het gebrek aan contrast voor jouw ontwerp goed werkt. Dan zoek je dus juist naar kleuren die elkaar meer aanvullen en verminder contrast hebben.

Afstemmen

Je weet nu welke kleuren aansluiten bij je doelgroep, welke boodschap je wil overbrengen en wat hier bij past en tot slot of je wel of geen contrast binnen je kleurenpalet wil. Dan komt nu de moeilijkste opgave, het stemmen van de kleuren en het samenstellen van een fijn kleurenpalet. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Kleurenwiel

Kleurenwielen zijn hulpmiddelen die kleurencombinaties op basis van complementaire en aanvullende kleuren tonen. Dit maakt het eenvoudiger om mooie passende kleurencombinaties te vinden. Adobe heeft een online kleurenwiel wat heel fijn werkt; https://color.adobe.com/nl/create/color-wheel Wanneer je gebruik maakt van de Adobe Bibliotheek kun je jouw kleurenpalet wat je hier maakt ook direct opslaan en gebruiken in de Adobe programma's.

Kleurenpalet generator

Online zijn diverse kleuren generatoren te vinden. Ik gebruik regelmatig Coolors. Hier kun je naast gewoon lekker kleuren combi's testen ook een aantal kleren zelf ingeven, vastzetten en extra kleuren erbij laten zoeken. Ideaal voor als vastzit aan huisstijlkleuren.

Inspiratie

Liever inspiratie opdoen? Kijk dan eens op ColorHunt. Heerlijk al die mooie combi's!

Testen

Ben je helemaal happy met je kleurenpalet? Test het dan vooral ook op verschillende media. Wat op beeld er prachtig uit ziet, hoeft op print niet altijd even mooi te zijn.

 
Succes met het samenstellen van jouw perfecte kleurenpalet!