7 tips voor productiviteit en balans

02-04-2024

Niet alleen zzp-ers werken veel vanuit huis. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om 1 of meerdere dagen vanuit huis te werken. En hoewel het flexibiliteit biedt en de woon-werkbalans kan verbeteren, brengt thuiswerken ook zijn eigen uitdagingen met zich mee. Denk hierbij aan afleidingen en het moeilijker scheiden van werk en privé. Daarom weet ik zeker dat jij, net als ik, wel wat tips kan gebruiken om je te helpen productief te blijven en een gezonde balans te behouden.


1. Stel een dagelijkse routine in

Creëer een dagelijkse routine die past bij jouw natuurlijke ritme en werkverplichtingen. Sta op dezelfde tijd op, kleed je aan alsof je naar kantoor gaat en plan vaste werktijden in. Een vaste routine kan helpen om een gevoel van structuur en discipline te behouden.

2. Creëer een dedicated werkruimte

Richt een specifieke werkplek in je huis in, waar je je kunt concentreren zonder afleidingen. Kies bij voorkeur een rustige, goed verlichte ruimte waar je comfortabel kunt zitten en werken. Door een aparte werkruimte te hebben, kun je makkelijker de overgang maken tussen werk- en privétijd. Lukt dit niet? Zorg dan dat je jouw werkplek volledig kunt opruimen en/of afschermen op het moment dat jouw werkdag voorbij is. 

3. Maak een takenlijst

Begin elke dag met het maken van een takenlijst waarop je de belangrijkste taken voor die dag noteert. Prioriteer de taken op basis van urgentie en belangrijkheid. Het afvinken van taken geeft niet alleen een gevoel van voldoening, maar helpt ook om gefocust te blijven op wat echt gedaan moet worden. O en 'eat the frog'! Als je ergens enorm tegen op ziet is dit de taak die boven aan jouw lijstje dient te staan. Het afwerken van een lastige taak zorgt voor ruimte in je hoofd en motiveert om de rest aan te pakken. Het moeilijkste is immers achter de rug.

4. Gebruik time-blocking

Plan je dag in blokken van tijd voor verschillende taken en activiteiten. Door specifieke periodes te reserveren voor bijvoorbeeld e-mails beantwoorden, projectwerk en pauzes, kun je jezelf beter organiseren en voorkom je dat je te lang aan één taak blijft hangen.

5. Beheer afleidingen

Zoek uit wat de grootste afleidingen zijn in je werkomgeving en neem maatregelen om ze te verminderen. Dit kan het uitschakelen van meldingen op je telefoon zijn, het creëren van duidelijke grenzen met huisgenoten of het gebruiken van technologische hulpmiddelen zoals websiteblokkers om sociale media of andere storende websites te beperken tijdens werkuren.

6. Neem regelmatig pauzes

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om je energie en concentratie op peil te houden. Sta op, strek je uit, maak een korte wandeling of doe een korte mindfulness-oefening om je geest te verfrissen. Het nemen van pauzes kan je productiviteit verhogen door vermoeidheid te verminderen en creativiteit te stimuleren. Zelf merk ik dat ik na een blokje om, vaak wel op dat ene goede idee kom of die vervelende mail zo getikt heb. Blijf je gemakkelijk te lang zitten? Zoek dan iemand met wie je bijvoorbeeld gaat lunchwandelen. Zo heb je een stok achter de deur en moet je er wel op uit. 

7. Wees flexibel en geniet van de voordelen

Ten slotte, wees flexibel in hoe je met jouw tijd omgaat. Het kan zijn dat niet elke dag volgens plan verloopt, en dat is helemaal oké. Wees vriendelijk voor jezelf en pas je aan wanneer dat nodig is. Geniet ook van de voordelen van thuiswerken, zoals meer tijd met je gezin, minder stress door het vermijden van woon-werkverkeer en de vrijheid om je eigen werkomgeving te creëren.